Moottoripyöräilyn suosio kasvaa - vahinkotiheys huomattavasti pienempi kuin henkilöautoilla.

Kuva: Leena Suonto

Vakuutusyhtiön tilastojen mukaan moottoripyöräilijät eivät ole erityisen onnettomuusalttiita, vaan vahinkotiheys on huomattavasti pienempi kuin henkilöautolla.

Moottoripyöräilyn suosio on vakuutusyhtiö Fennian ja Tilastokeskuksen tilastojen sekä ensirekisteröintien perusteella hieman kasvanut. Samalla ajoturvallisuus on parantunut viime vuosina.Moottoripyörien ensirekisteröinnit kasvoivat Traficomin tilastojen mukaan vuosina 2017–2020. Viime vuonna moottoripyöriä ensirekisteröitiin 3 709 kappaletta.

Autokaupan tapaan myös moottoripyörien saatavuus on kärsinyt maailmanlaajuisesta sirupulasta.Moottoripyöräonnettomuudet puolestaan lisääntyivät Onnettomuustietoinstituutin mukaan vuoteen 2018 asti, mutta sen jälkeen määrä on laskenut.

Vuonna 2020 moottoripyöräonnettomuuksissa loukkaantui yhteensä 1980 henkilöä, joista yli 95 prosenttia oli moottoripyöräilijöitä. Luvuissa ovat mukana sekä ne onnettomuudet, joissa moottoripyörä on ollut vastapuolena, että moottoripyörien aiheuttamat onnettomuudet. Fennian tilastojen mukaan moottoripyörien liikennevakuutusvahinkojen vahinkotiheys oli vuonna 2021 samalla tasolla kuin 2020.

Moottoripyörien liikennesuoritemääristä ei ole saatavilla tarkkaa tietoa viime vuosilta, mutta suuntaa-antavia määriä on Fennian tiedotuksen mukaan saatu VTT:n Lipasto-päästölaskentajärjestelmästä, jossa moottoripyörien liikennesuoritteita on arvioitu vuosina 2015–2020. Sen mukaan vuosittaiset liikennesuoritemäärät ovat pysyneet viimeisen muutaman vuoden aikana lähes ennallaan.

Moottoripyörien käyttöä voi päätellä myös liikennekäytössä olevien moottoripyörien määrien mukaan. Kesäisin liikennekäytössä olevien moottoripyörien määrä on hieman laskenut vuosittain.

Viime kesänä niitä oli liikennekäytössä kesäkuun lopussa noin 167 000. Moottoripyöräilijät eivät ole erityisen onnettomuusalttiita. Vakuutustilastojen mukaan moottoripyöräilijän vahinkotiheys on huomattavasti pienempi kuin henkilöautolla.”Moni motoristi on vihkiytynyt harrastaja, joka tuntee ajokkinsa ja nauttii ajamisestaan vastuullisesti. Silloin todennäköisyys joutua omasta syystä johtuvaan onnettomuuteen on luonnollisesti pienempi”, sanoo Fennian ajoneuvovakuutus- ja vahinkopalveluista vastaava johtaja Mikko Pöyhönen. Vuosittain moottoripyöräilijöille sattuu kuitenkin myös vakavampia onnettomuuksia. Tieliikenteessä kuolee vuosittain keskimäärin yli 20 ja loukkaantuu vakavasti yli 60 moottoripyöräilijää.

lähde: Kauppalehti, Niko Rouhiainen

Honda Gold Wing

Vuonna 1973 Honda julkaisi uuden, erilaisen moottoripyörän. Se oli honda 1000 Gold Wing ja se oli silloisissa oloissa hyvin poikkeava nelisyllinterisine bokserimoottoreineen ja yläpuolisine nokka-akseleineen.

Moottorin iskutilavuus oli 999 cm3 ,puristussuhde 9,2 ja suurin teho 82 hv käyntinopeudella 7500 r/min ja suurin vääntömomentti 8,2 kpm nopeudella 6500 r/min. Vaihteita oli viisi ja levyjarrjuja kolme, kaksi edessä ja yksi takana. Omamassa ajovalmiina oli 265 kg ja huippunopeuden yhteydessä puhuttiin lukemasta 200 km /h. Vaikutti silloin aika mielikuvitukselliselta ollakseen moottoripyörä.

Tullessaan Suomen markkinoille vuonna 1977 sen hinta oli 26.000 markkaa. GL 1000.tta tuotiin Suomeen 50 kappaletta.

ote kirjasta: Muistatko merkin, vuosisadan moottoripyörät, Jussi Juurikkala 2002

BMW

Saksalainen BMW on yksi maailman vanhimmista yhä toimivista ja jatkuvasti moottoripyöriä valmistaneista tehtaista. Tehtaan historia alkoi jo vuonna 1916, jolloin Rapp Motorenwerke GmbH ja Gustav Otto Flugmaschinenfabrik AG ( lyhenteenä BFW).

Nimi muutettiin hieman myöhemmin kuulumaan Bayerische Motorenwerke AG ( paremmin tunnettu BMW) Yhtiö valmisti sodan päättymiseen saakka lentomoottoreita, mutta rauhan palattua piti etsiä muita töitä. Niimpä BMW teki ensimmäisen moottoripyöränsä 1920-luvun alussa. Sen merkki oli Flink ( Vikkelä) ja sitä pidettiin hyvänä pikkupyöränä.

Oitis Flinkin jälkeen BMW suunnitteli kaksisylinterisen M 2 B 15 bokserimoottorin. Moottori oli asennettu poikittain ( siis kampiakseli oli moottoripyörään nähden poikittain)

ote kirjasta: Muistatko merkin, vuosisadan moottoripyörät, Jussi Juurikkala 2002

Keski-Suomen MP-näyttely
keräsi harrastajat koolle



Harley-Davidson 1927

1000 cc

Linkki